2009-04-27 14:47:34• hírek • Gozner Gertrud

Szatmár megye nem veszélyeztetett

Pánikra semmi ok, nem Szatmár megye lesz az első, ahol a vírus fel fogja ütni a fejét, ha egyáltalán eléri Romániát - véli Dr. Csutak István, a járványkórház gyermekgyógyásza.

Amint Csutak lapunknak elmondta, a sertésinfluenza tünetei a közönséges influenzára hasonlítanak. Elsődleges tünetei az izomfájdalom, a szem- és fejfájás, a magas láz, esetenként a hidegrázás. Ami a megelőzés érdekében tehetünk, hogy elkerüljük a zsúfolt helyeket, sokat tartózkodunk a friss levegőn, és sok citromot fogyasztunk.

Ez a vírus sem gonoszabb mint az influenzáé - állítja a szakértő, a gondot csak az okozza, hogy az emberiség még nem találkozott vele, ezért mindenki fogékony rá, mert korábban nem képződhettek antitestek az emberi szervezetben.

Ha elér országunkba a vírus, az valószínűleg egy reptéren keresztül fog történni - véli az orvos, ugyanis a betegség lappangási ideje 3 és 5 nap között van, tehát nem feltétlenül tudják azonnal észrevenni, és nincs csak rá jellemző specifikus jele.

Mint ahogy Csutak kifejtette, már harminc évvel ezelőtt felvetődött annak a kérdése hova tűnik az influenza vírusa, amikor nem okoz járványokat az emberek között. Egyik lehetséges változatként már akkor felmerült, hogy a sertésekben bujkál. Már korábban, a madárinfluenza esetén is nagy volt a hisztéria, holott egyetlen megbetegedést sem regisztráltak az országban -tette hozzá. A járványkórház munkatársai ma kaptak értesítést a minisztériumból, hogy fokozottan figyeljenek az influenzás tünetekre.

A Megyei Közegészségügyi Hatóságnál még nem kaptak hivatalos értesítést a teendőkről, egyelőre várják az intézkedéseket az Egészségügyi Minisztériumtól - fejtette ki Lidia Tamas, a fertőző betegségekkel kapcsolatos részleg vezetője. Valószínűleg ugyanaz lesz az eljárás, mint a madárinfluenza esetén, - véli Tamas, - amikor a repülőtéren és a határnál információs- és szűrőpontokat állítottak fel, szórólapokat osztogattak a lakosság körében, és nagyobb mennyiségben szereztek be egészségügyi álarcokat. Mint ahogy a közegészségügyi munkatárs kifejette, eddig még nem hallottak olyan esetről, amelyben sertésről emberre került volna át a vírus.

A külügyminisztérium arra kéri a román állampolgárokat, hogy ne utazzanak Mexikóba, csak ha feltétlenül szükséges. A vírus akár halált is okozhat, és emberről emberre is átterjed, áll a külügy által kiadott nyilatkozatban. Eddig a pillanatig még egyetlen román állampolgár sem betegedett meg a vírustól. A Nemzetközi Egészségügyi Szervezetnek jelen pillanatban még nem áll rendelkezésére oltás a vírus ellen.

A külügyminisztérium arra kéri az állampolgárokat, hogy ne utazzanak Mexikóba

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: